🕓 пн - пт 9:00-18:00 ✉ sales@kt.kiev.ua

Що таке PCIe SSD, і чи потрібен він на Вашому комп'ютері ?


   
 

Твердотільний накопичувач, або SSD-диск, набагато швидший за традиційний жорсткий диск (HDD). SSD-накопичувачі вже давно поруч з нами, але новий їх різновид, так званий PCIe SSD, тільки почав набирати популярність. Але чим він відрізняється від звичайних SSD?

 
 

 Твердотільний накопичувач, розрахований під інтерфейс PCIe

 
     
 

SSD-накопичувачі використовують внутрішні флеш-чіпи для зберігання Ваших файлів, тоді як HDD-накопичувач здійснює магнітний запис усього вмісту на фізичний диск, який обертається. Численні переваги SSD у порівнянні з HDD у тому, що вони компактніші, витрачають менше електроенергії та набагато швидші: це означає, що комп'ютер завантажуватиметься та запускатиме програми швидше. Але PCIe SSD знаходиться ще на крок попереду, використовуючи один з найширших каналів для передачі даних на комп'ютері.

 
 

Числа

 
 

Для початку, корисно знати різницю між каналами, які використовуються SSD-накопичувачами для з'єднання з рештою компонентів ПК. Більшість накопичувачів, представлених у продажу, використовують інтерфейс SATA III, який теоретично може передавати дані зі швидкістю 6 Гігабіт на секунду (750 Мегабайт на секунду). На практиці, це — максимальне значення, яке ніколи не досягається, але представлене тут для порівняння. 6ГБ/с це достатньо швидко для для більшості ігор та додатків, але збільшує час завантаження до позначки мінімум у 5-секунд, навіть якщо Ви використовуєте щойно встановлену операційну систему, розташовану за межами самого диску.

 
 

 Твердотільний накопичувач, розрахований під інтерфейс SATA

 
     
 

З іншого боку, роз'єм PCIe це той роз'єм, що використовується для відеокарт та інших модулів розширення функціоналу — як правило, найбільш потужних, його максимальні показники швидкості становлять 15.75 Гігабіт на секунду. Це значне (майже втричі, у порівнянні з максимумом) вдосконалення передачі даних, тоді коли пересічний SSD у середньому має характеристики від 1.5Гбіт/с до 3Гбіт/с. Для порівняння, SSD з інтерфейсом SATA читає дані на швидкості у 550 мегабайт на секунду та записує до 520.

 
 

 Твердотільні накопичувачі, розраховані під інтерфейси PCIe та SATA (для порівняння)

 
     
 

Ці незначні числа дещо відрізняються від моделі до моделі. Але у цілому, це означає, що навіть ідеальний SSD стандартного типу ніколи не перевищить значень, що може забезпечити інтерфейс SATA III. Повільний інтерфейс — недолік, який успадкував стандартний SSD від HDD, якому прийшов на заміну і повинен бути сумісним із стандартом. Інтерфейс PCIe є наступним, і сьогодні останнім ступенем розвитку технологій передачі даних.

 
 

 PCIe SSD, встановлений до комп'ютера

 
     
 

Як ми бачимо з вищесказаного, важко переоцінити очевидні переваги варіанту з PCIe у порівнянні зі стандартним SATA-інтерфейсом. Але які реальні програми з використаних компаніями потребують такої швидкості? PCIe SSD є справжнім подарунком для корпоративних та серверних систем, але надлишковою розкішшю на комп'ютері, призначеному для бабусі. Якщо ж Ви не переміщуєте файли щодня гігабайт за гігабайтом, у ситуації, коли кожна секунда коштує надто дорого, а використовуєте комп'ютер для повсякденних потреб, наприклад перегляду відео чи інтернет-сторінок, швидкості звичайного SATA III варіанту цілком вистачить для Ваших завдань.

Кількість слотів PCIe на більшості материнських плат обмежена, деякі з них, до того ж, можуть виявитись закриті елементами потужної відеокарти, або навіть декількох у режимі SLI. Коли простір обмежений, доводиться вибирати, що важливіше: більша швидкість файлообміну чи потужніша графічна система.

 
 

 Усі роз'єми PCIe зайняті відеокартами. Встановлення PCIe SSD неможливе

 
     
 

Пройде усього декілька років, і роз'єм SATA III буде виглядати таким же застарілим, як сьогодні виглядають незграбні стрічки шлейфів IDE, але зараз PCIe SSD є вибором вузької аудиторії користувачів. Якщо Ви — гравець, якому необхідна максимальна потужність від його системи, або тримаєте численні сервери, що оперують великою кількістю даних, або навіть просто хочете впевнитись, що володієте найшвидшим з засобів передачі інформації, PCIe SSD — Ваш вибір.

 
Comment form has been disabled.